Veszélyes dróthálók – Házi készítésű ketrecek

2017-12-18T20:57:34+00:00

Sok madártartót foglalkoztat időnként a gondolat, hogy maga építsen ketrecet kedvencének. A cikk megírásával célom, hogy megosszam a cinkkel és a horganyozással kapcsolatos tapasztalataimat.

Mivel is van bevonva a háló? A horganyozás a vas cinkkel történő bevonását jelenti. Ha valami mással vonják be a vasat, azt a folyamatot anodizálásnak (eloxálás, felületoxidálás) vagy fémmel való bevonásnak nevezzük. A „horganyzott” kifejezés mindenképpen a cinkhez kapcsolható. A két legelterjedtebb horganyozási módszer a galvanizálás és a tűzihorganyzás. A fémlemezek általában galvanizáltak. A galvanizálás egy vékony, fényes borítás, keresztező vonalak látszanak a felületén; az ablakon keletkező jégvirághoz hasonlít. A drótok többnyire tűzihorganyzottak, azaz vastagabb borításúak, felületük pedig matt.

A vasáru boltokban és a barkács áruházakban legkönnyebben fellelhető és legolcsóbb dolog a különböző méretekben létező rosta kinézetű drótháló. Ez más néven a kerítésdrót, vagy csirkeháló, tűzihorganyzással készült. Ha közelebbről megnézzük, észrevehetjük a sok szemcsét és hozzáragadt szilárd cink göböt. Nyulak és baromfi esetén ez jó választás lehet, mert ők nem mászkálnak a csőrükkel kapaszkodva a fémháló belsején. A papagáj horgas csőre viszont könnyen le tud törni egy-egy ilyen göböt, és mivel ezek nagyon picik, le is tudja nyelni őket.

Tüzihorganyzott hiba, hegesztés után

Hogy mennyire veszélyes a cink? Nos, nálunk észak-nyugaton sokat esik, és van, hogy a tető egészét moha borítja. Próbáljuk ki, hogy a fémlemezből levágunk egy néhány centis csíkot, és a tetőre erősítjük. Az eső által lemosott kis mennyiségű cink mindent el fog pusztítani a tetőn.

Említhetném még azt is, hogy amikor a fémmesterséget tanultam, a műhelyben rengeteg gép, szerszám és hegesztő volt, amik sérüléseket okozhatnak, mi viszont rutinszerűen belélegeztük a hegesztők szennyezett füstjét. Az üzletben a több mint 15 éves tanári tapasztalattal rendelkező vagány tanárom egy dologra hívta fel nagyon a figyelmünket, mégpedig a cinkre! Azt mondta, soha ne tegyünk hegesztőpisztolyt horganyzott fém közelébe, még akkor sem, ha a páraelszívó be van kapcsolva!

Már említettem, hogy azok, akik ketrecet vagy madárházat szeretnének építeni, valószínűleg még most is horganyzott fémet szereznek be, ugyanis ez elérhető. Viszont soha nem lenne szabad dróthálót használnunk. A madarak nagyon könnyen lecsíphetnek egy-egy dróthoz ragadt göböt. Sok madártartó hegesztés után galvanizált fémet használ. Ez egy testesebb fém, és nincsenek rajta göbök.

Ugyanakkor a galvanizált drót is problémás lehet, mégpedig a rozsdásodás miatt. (A cink is rozsdáll, a cink bevonat csupán a vas oxidációját akadályozza meg.) A kültéri ketrecek drótjai pedig gyorsabban rozsdásodnak a beltérieknél.  Az oxidáció hatására egyre tompább, majd egyre fehérebb színű lesz. Ha a kint hagyott horganyzott fémet megérintjük, az ujjunkon marad az oxidálódott réteg. Ha ezt a réteget az ujjunkkal le tudjuk szedni, a madarak is könnyen lenyelhetik a ketrecen mászáskor. A tenyésztők ecettel és vízzel súrolják le a dróthálót évente többször. Ez azért jó, mert a víz eltávolítja a rozsdát, míg az ecet valamilyen szinten, de nem teljes mértékben, meggátolja az újabb rozsdásodást. Ha kint hagyjuk a ketrecet, az ecetes lemosás hatása viszont nem fog sokáig érződni.

Porfestés. Mások a horganyzott fémből készült ketreceket egy olyan műhelybe viszik, ahol egyfajta porfestékréteget visznek fel rá. Azt nem tudom, mennyire sikeres ez az eljárás, ugyanis a cink nem egy jó festékalap. Létezik ún. festhető cink is, de én még csak fémlemezben láttam ilyet, és nem tudom, hogyan vált „festhetővé”. A legjobb az lenne, ha vennénk a nyers vasdrótot és nikkel bevonattal látnánk el, a cinket pedig a festékkel együtt elfelejtenénk.

Általánosságban elmondhatjuk, hogy a legbiztonságosabb fémek a konyhában található fémek. A legjobb a rozsdamentes acél, ami egy kemény ötvözet (nikkellel). A vassal nem lenne gond, ha nem rozsdásodna. Az alumínium is jó, kivéve, ha paradicsomot és savas ételeket teszünk bele. Rézedényeink is akadnak, ugyanakkor ezek csak kívülről vannak rézzel bevonva a hővezetés és a szép megjelenés miatt, belülről nem rézből vannak. A réz viszonylag biztonságos, a legtöbb háztartásban az ivóvíz-csövek rézből vannak. A rézcsengő például biztonságos játék lehet a madár számára. Azok a díszes réz ketrecek a nehéz zöld kémiai úton előidézett patinájukkal viszont nem hús-vér, hanem gépi madarak számára készülhettek.

Egy enyhe fémmérgezés kimeríti az idegrendszert. Mi vajon nem lennénk ingerlékenyek, nyugtalanok, vagy boldogtalanok, vagy nem tudnánk nehezebben gondolkodni vagy aludni? Vagy mit szólnánk, ha mindegyiktől egyszerre szenvednénk? Ugye nem kívánjuk ezt a madarunknak sem? Egy komolyabb fémmérgezés akár halált is okozhat. Én személy szerint azon a véleményen vagyok, hogy a cink ugyanolyan rossz, mint az ólom és a higany. 

Bár az országban szinte kivétel nélkül a galván, és tüzihorganyzott drótokat használjuk (mert a rozsdamentes acél NAGYON zsebbenyúlús lenne, egy röpde építésénél), még nem jelenti azt, hogy jó megoldás. Ugyanakkor számtalan tenyésztő használja hosszú évek óta, látszólagos probléma nélkül. Hozzá kell tenni, hogy itt is van jó, és silányabb minőségű kivitel. Talán ez is felelős lehet a “hirtelen” halálokért?!

Köszi : Dan Radovich