Papagájok más háziállatok mellett?

2018-01-17T19:41:56+00:00

Sokan szeretnénk papagájt tartani, de már kedvencként tartunk kutyát, macskát, vagy éppen mindkettőt. Felmerül a kérdés, hogy vajon ki fognak-e jönni egymással?

Már mindannyian láttunk és hallottunk olyan esetekről, ahol különféle háziállattok éltek békességben egymás mellett. Az ősi ellenségeket, a kutyákat is együtt lehet hagyni mindenféle felügyelet nélkül a macskákkal, mert nem bántják egymást.

Kutyák esetében, ha téged fogadnak el falkavezérként, akkor talán megtaníthatod a kutyádnak, hogy ne bántsa a madarat. Ha a közelében vagy, talán így is tesz. De mi van, ha mégis bekövetkezik a baj?


Mi a helyzet a macskákkal? Mi van akkor, ha a madár provokálja a kutyát vagy a macskát?

Mi emberek, a saját nézőpontunkból figyeljük az eseményeket, és képtelenek vagyunk elképzelni, hogy egyes események észlelése fajon belül is egyedi.

A macskák mikor fenyegetésüket testbeszéddel közlik, a mellső lábaikat előre nyújtják, a farkukat felemelik, csóválják.

A kutyáknál ez a testhelyzet azt jelenti, hogy közeledésüket elfogadták, vagy játékra hívja egyik a másikat.  A két fél testbeszéde közel ugyanaz, mégis, jelentése totális ellentéte egymásénak.

A kutyákból például a menekülő macska, a repülő papagáj automatikusan kiváltja az üldözési reflexet. Ez a reflex olyan ösztönös, hogy még az előttük repkedő legyet is megpróbálják elkapni.

Sok olyan esetről hallottam már, ahol látszólag a legnagyobb békességben élt kutya és papagáj, mégis, egy „odakapás” miatt a papagáj másodpercek alatt meghalt.

Nekem is volt egy ilyen esetem, igaz nem papagájjal. Egy tyúkot fogadtunk be a kertünkbe, és látszólag a kutya egyből megtanulta, hogy nem szabad őt bántani. Így is ment legalább egy hónapig, aztán egy nap nem akart a tyúk este a helyére menni, és ha el akartam kapni, elszaladt.

A kutya valószínűleg azt látta, hogy le akarom vadászni a tyúkot, és besegített. Egy szempillantás alatt elkapta, és büszkén nézett rám. Ezt az esetet hosszú hetekig béke előzte meg.

A kutya, a macska ragadozó, a papagáj zsákmány állat a természetben. Mindezek alapján, én sohasem kockáztatnék, és egy időben sohasem engednék össze papagájt más háziállatokkal, mert a baj bármikor bekövetkezhet.