Papagájok kisgyerekeknek?

2018-01-17T20:04:41+00:00

A papagájok nem valóak mindenki számára. Egy papagáj sok figyelmet, gondoskodást, hozzáértést igényel.

Sok gyerek szeretne háziállatot ez nem kétséges. A kérdés az, hogy milyen állat a megfelelő gyerekek számára. Rövid leszek, egyet biztosan állítok, a papagájok nem.


Egy háziállat fontos szerepet játszik egy gyermek személyiségfejlődésében. Megtanítja őket, hogy felelősséget vállaljanak magukon túl egy másik élőlényért, ugyanakkor fejleszti az empatikus készségeit. Egy kisállat elvesztése segít elfogadtatni a tényt, hogy születünk, élünk, és meghalunk, hogy ez egy természetes ciklus.

A papagájok nagyon hosszú ideig élnek, és a gyerekeknek sokszor csak hirtelen felindulásból esik a választása rájuk. Nem lehet őket felügyelet nélkül együtt hagyni, mert a gyerekek túl durván játszhatnak. A papagájok nem szeretik a hirtelen, kiszámíthatatlan, bizonytalan mozgásokat, az erős szorítást. – Egy ara vagy kakadu bizony nagyot tud csípni, ha valami nem tetszik neki.

A papagájok egzotikus háziállatok. Maga a szó, hogy egzotikus, arra utal, hogy nem hagyományos. Tartásuk elsősorban sok információt, tudást és megértést igényel, ezért előbb mindenképpen olvassatok utána az adott faj igényeinek.

Egyik papagáj sem alkalmas a gyerekek számára háziállatnak. Én azt javaslom, hogy soha ne essen a választásotok papagájra abban az esetben, ha csak a gyerekeknek szeretnétek háziállatot.

Papagájt válasszon olyan ember, akinek személyes vágya egy ilyen állat. Garantáltan a gyerekek is meg fogják őket szeretni, de hozzáérteni és gondoskodni róla nap mint nap, az komolyabb felelősséget és elhatározást igényel.